Teams in BLOEI!

Een team is geen groep mensen die samenwerkt, maar een groep mensen die elkaar vertrouwt

De mens achter de collega
Veel teams met professionals zijn inhoudelijk sterk en gericht op het realiseren van de plannen. Dus het team weet in theorie weet wat het te doen heeft. Ook zijn teams zijn veelal in beweging, nieuwe structuren, veranderend management en bijstellen van de koers van de organisatie.

Dit creëert een ‘liminale ruimte’ of tussenruimte. Deze ruimte is een plek waar veel onduidelijkheid en onzekerheid is. Een ruimte waar controle en houvast ontbreekt en mensen de neiging hebben niet te bewegen, af te wachten en geen persoonlijk leiderschap te laten zien. Daarnaast is het een ruimte waar veel verbinding ontstaat en er ruimte is voor creativiteit.

Deze veranderende context heeft invloed te hebben op het gedrag van teamleden, het ondernemen van actie neemt af. Onduidelijkheid zorgt tot verlamming en het zoeken naar zekerheid (die er niet is). Ook ontstaat er een onderstroom, een beweging die iedereen voelt, maar niet snel wordt benoemd. Mensen gaan uit verbinding en hiermee neemt het vertrouwen en de veiligheid af.

Teamdag(en). Doen is de beste manier van denken. De tussenruimte.
Tijdens de dag(en) gaan we de op zoek naar de mens achter de collega, verbinding zoeken om mensvlak. Nieuwsgierigheid naar de ander creëren en hiermee ook begrip onderling. Er wordt ruimte gemaakt voor het herkennen van patronen en het systeem in het team wordt inzichtelijk.

Resultaat van deze sessies is een andere positieve verbinding onderling, inzicht in elkaars beweegredenen alsook patronen.

We creëren een veilige omgeving waarin we met warmte, humor en uitdaging de mens én het team in beweging brengen. In deze veilige omgeving durven teamleden hun maskers te laten zakken, kwetsbaar te zijn alsook persoonlijk leiderschap te tonen.

Daarnaast werken we aan positiviteit in het team en van de individuen. We doen dit met luchtigheid en diepgang. Met humor, warmte en positieve provocatie.

Mogelijke ingrediënten voor een programma.

Café de Tussenruimte
We ontvangen het team in café de Tussenruimte. Dit is een plek waar niet over werk gesproken mag worden. Je bent er niet met collega’s maar met vrienden en kennissen. Er worden plaatjes gedraaid, verhalen vertelt en het wel een wee besproken. De kasteleins zorgen voor luchtigheid en diepgang. Onder het genot van muziek, een drankje en gezelligheid brengen we met warmte, humor en uitdaging het team in beweging.

Direct naar de kern
Interviews. Direct naar de kern. Teamleden interviewen elkaar in zeer korte tijd en stellen elkaar vervolgens voor. Dit gaat direct naar de kern van de mensen. Wat heeft ze gevormd.

 De Mentale Knipbeurt
De Mentale Knipbeurt is een manier om mensen razendsnel in beweging te krijgen op een probleem of dilemma waar ze mee vastzitten. We vragen mensen één of twee dilemma’s mee te nemen en gaan dit voor de groep behandelen.

Positief roddelen
In groepjes gaan collega’s positief over elkaar roddelen. Dit zorgt voor positiviteit, erkenning en versteviging van zelfvertrouwen.

Chaos en spel

Het rad bepaalt wat er gebeurt. Er wordt gedraaid en we volgen het rad. Geen controle dus, open en zonder oordeel met elkaar in gesprek en spel.

Maatwerk
Uiteraard hebben teams en organisaties hun eigen dynamiek en wensen. We zorgen dan ook voor een maatwerkprogramma. Wel vragen we altijd om eigen vrije ruimte, we hebben creatieve ruimte nodig om een kwalitatief goed programma te maken. Dit betekent dat we altijd gezonde spanning in het programma brengen, en ons niet laten verleiden tot een dichtgetimmerd programma.

We garanderen dat een team meer verbonden, met een grote lach en positiviteit de dag(en) beëindigd. Hier mag u ons op afrekenen.